Image

Inspiratie van de architect: Adriaan Mout

Stel je voor: wonen en werken binnen de ring van Amsterdam, op een unieke karaktervolle plek aan het water. Onmogelijk? Nee hoor. Cruquius combineert industriële historie met stijlvolle nieuwbouw. In de webserie ‘Inspiratie van de architect’ vertellen de architecten achter Cruquius alles over hun inspiratie voor dit project. In deze aflevering spreken we met Adriaan Mout van Cruquius 2.1. “Mensen willen rust en ruimte, maar ook in de stad wonen. Ze willen alles tegelijkertijd. Cruquius maakt dit mogelijk.”

Alfa-, bèta en gammaberoep

“Wat zijn architecten?,” herhaalt Adriaan Mout de vraag die regelmatig aan hem wordt gesteld. “In principe zijn we opgeleid als techneuten, maar uiteindelijk is het een heel gek beroep. Ik zeg weleens: het is een alfa-, bèta en gammaberoep. Oftewel: alles zit erin.” Als architect is Adriaan Mout mede-verantwoordelijk voor Cruquius 2.1. Dit wordt gekarakteriseerd door een licht en moderne ‘terrassengebouw’ die omhoog klimt van 7 tot 15 lagen. Hiermee bepaalt dit gebouw de skyline van het Cruquius eiland, zonder te overheersen.

Daarnaast wordt de karakteristieke loods uit 1960 herbouwd en uitgerust met acht loftwoningen. Als onderdeel van het nieuwe groene hart van Cruquius komt een gebouw met zogenaamde woningen: een concept waarbij jonge bewoners een woning delen. Dit stoere gebouw van baksteen en houten elementen verbindt de industriële sfeer van de ‘binnenbocht’ met de nieuwbouwarchitectuur aan de ‘buitenbocht’.

“Mensen willen rust en ruimte, maar willen ook in de stad wonen. Mensen willen alles tegelijkertijd.”

Thuis

“Wat mij altijd gefascineerd heeft, is die machine die onze samenleving is en die uiteindelijk vertaald wordt in een gebouwde omgeving,” vertelt Mout. “Mensen willen rust en ruimte, maar willen ook in de stad wonen. Mensen willen alles tegelijkertijd. Dat leidt tot heel complexe vragen, die ik interessant vind.”

Dit gegeven was ook zeker een belangrijk vraagstuk bij het ontwerpen van Cruquius 2.1.”Hoe ga je met dat soort complexe vragen een heel groot programma vormgeven op zo’n plek als hier, die relatief klein is?” aldus Mout over dit proces. “Hoe zorg je dat er straks een plek ontstaat waar iedereen zich thuis voelt?”

“Het gevoel dat je niet in een gewoon stukje stad zit, maar in een heel bijzonder stukje stad.”

Cruquius

Dit gevoel van jezelf thuis voelen in Cruquius, was voor Mout eveneens een belangrijk vraagstuk. Niet op de laatste plaats omdat het bureau zelf gevestigd is in dit gebied. “We hebben als bureau, en ik zelf ook, een bijzondere band met dit gebied. Ons kantoor staat op Cruquius,” licht Mout toe. Hierdoor heeft hij extra veel vertrouwen dat ze er iets moois van gaan maken dat echt een aanvulling is op dit gebied.

“Ik denk dat wij, ook als bewoner van dit gebied, heel goed aanvoelen wat er nodig is voor die gebouwen, maar ook tussen die gebouwen en langs die gebouwen om die sfeer te krijgen die je straks wilt,” zegt Mout. “Dat je voelt dat je niet in een gewoon stukje stad zit, maar in een heel bijzonder stukje stad met bijzondere karakteristieken: water, wind, een beetje een ruige omgeving, een industrieel verleden. Dat komt allemaal terug in dat project.”

Meer zien? Er verschijnen wekelijks nieuwe afleveringen van ‘Inspiratie van de architect’. Abonneer jezelf opons YouTube-kanaal om geen enkele video te missen en like onze Facebook-pagina.

close

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Cruquius? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven