brouwcafé bruut

Brouwcafé BRUUT: "Ons bier is gekozen tot het beste bier van Nederland"

Maak kennis met Brouwcafé Bruut. Gelegen aan Cruquiusweg 83D is deze samenwerking tussen de eigenaren van Bar Joost en Bruut Bier al vanaf de aftrap een groot succes. Wij mochten binnenkijken bij dit bijzondere brouwcafé.

Samenwerking

Oliefabriek Insulinde heeft binnen het Cruquiusgebied niet alleen een tweede leven gekregen, maar ook vier ambitieuze ondernemers aan het roer: Barbara Zwaaneveld & Bas van der Geest van Bar Joost en Ward Venstra & Sander van Engelen van Bruut Bier. “We wonen alle vier in Amsterdam-Oost en kennen hierdoor de buurt en de mensen goed. Het voelde voor ons als een logische stap om de handen ineen te slaan”, aldus Barbara over de samenwerking.

 Image

Dit vervolg nam concrete vormen aan dankzij Cruquius. “We mochten een paar jaar geleden de drank verzorgen bij een presentatie over de plannen voor dit gebied”, vertelt Ward. “Dit was het moment dat we ontwikkelingsmanager Karst Hagedoorn ontmoetten. We raakten aan de praat over de plannen voor de herbouw van Oliefabriek Insulinde en zeiden: ‘Wij willen dit pand wel!’. Op 1 augustus 2018 werden de deuren van Brouwcafé Bruut geopend.”

 Image

 

Bier uit eigen ketel

Bij Brouwcafé Bruut wordt alleen bier uit de eigen ketels geserveerd. “Wanneer je hier een biertje aan het drinken bent, zou het zomaar kunnen dat je ons net een nieuwe ketel bier ziet brouwen”, aldus Ward. “We hebben er bewust voor gekozen om de ketels in het zicht te laten. Dit draagt niet alleen bij aan het industriële gevoel, maar biedt ook de mogelijkheid om mee te kijken. In de toekomst willen we ook geplande rondleidingen geven.”

 Image

Traditioneel bier

Als brouwerij onderscheid Bruut zich niet alleen op de bijzondere locatie, maar ook op smaak. Bij Brouwcafé Bruut vind je bier -naar eigen zeggen- ‘zonder gedoe’. “Je vindt geen extreme smaken, zoals diverse pepers of mango”, licht Ward toe. “Traditioneel bier in Belgische stijl met weinig suiker en een droge, maar soepele afdronk is onze kracht.”

 Image
 Image

Gajes

Het populairste bier van Brouwcafé Bruut? “Dat is ongetwijfeld Gajes”, vertelt Ward. “Dit is onlangs nog verkozen tot het beste bier van Nederland. Het is sterk blond en vernoemd naar de kat van Sander. Voor dit bier hebben we een neutrale gist gebruikt. We hebben het ver door laten vergisten, zodat het bier droger werd. Een beetje caramelmout en de Centennial-hop zorgen voor het eigen karakter van Gajes.”

 Image
 Image

Plannen voor de toekomst

Het brouwcafé weet iedere maand te verrassen met een nieuw bier van de maand. Uiteraard eveneens afkomstig uit eigen brouwerij. En dit is niet de enige manier hoe de eigenaren van Brouwerij Bruut willen blijven verrassen. “Naast het geven van rondleidingen, zouden we ook graag proeverijen willen organiseren”, aldus Barbara. Oftewel: nog genoeg originele activiteiten in aantocht. Daar proosten wij graag op! Meer foto’s van Brouwcafé Bruut vind je hieronder.

Ben jij ondernemer en lijkt het je ook interessant om je handtekening achter te laten binnen Cruquius? Van horeca-ondernemer, zzp’er tot ondernemers in de creatieve maakindustrie met 100 man personeel – en alles wat er tussen zit: je bent welkom op dit prachtig stukje Amsterdam. Je vindt hier meer informatie.

close

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Cruquius? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven