Image

“De Tiny Lofts in Cruquius vielen mij gelijk op, omdat het speciaal voor starters is”

Een woning binnen de ring van Amsterdam is voor veel mensen een droom, zo ook voor Marten. Hij is docent op de Hogeschool van Amsterdam en al jaren op zoek naar een woning in Amsterdam. Het leek een droom die niet uit kon komen, totdat hij van de Tiny Lofts in Cruquius hoorde...


 Image

Alweer 13 jaar geleden verruilde Marten (32) Meppel voor Amsterdam. Aan het begin van zijn studentenleven bleek dat een huurwoning in het centrum te duur was, dus werd zijn thuis Lijnden, niet ver buiten de ring van Amsterdam. En helaas, de huizenmarkt is er in de tussentijd niet betaalbaarder op geworden. “Ondanks de blijvende prijsstijgingen in de huizenmarkt bleef ik zoeken naar wat wél mogelijk was. Ik had mij overal op ingeschreven.”

Nieuwbouw voor starters: een unieke kans

En toen kwamen de Tiny Lofts van Cruquius op zijn pad. “Ik kwam de Tiny Lofts tegen in een nieuwsbrief. Het project viel mij gelijk op, omdat het speciaal voor starters was, mét voorrangscriteria.” Alle criteria van deze voorrangsregels kon Marten aanvinken; hij is tussen de 20 en 35 jaar, heeft een maatschappelijk beroep, verdient niet meer dan 55.000 euro (bruto) per jaar en is werkzaam in Groot-Amsterdam.

”De deadline voor inschrijven naderde al en de beslissing om mij in te schrijven, had ik snel gemaakt,” vertelt Marten. Marten werkt als docent communicatieve vaardigheden bij de opleiding Rechten op de Hogeschool van Amsterdam. Na een master Rechtsgeleerdheid is hij naast docent nu ook mediator en zzp’er.

Ik zie mijzelf al helemaal zitten met de zonsondergang als uitzicht.

 Image

 Image

Slim wonen in een compacte ruimte

“De eerste keer dat ik op Cruquiuseiland kwam, viel mij op hoe gemoedelijk de sfeer is. Er lijkt zich een soort van community te hebben gevormd, waar iedereen welkom is. Het is een rustige plek vlak bij de stad waar het goed toeven is langs het water, op het terras bij bierbrouwerij Krux of op het grasveld in het hart van Cruquius.”

“Voordat ik het koopcontract tekende voor de Tiny Loft ben ik nog gaan kijken in de mock-up in het hart van Cruquius. De mock-up is op ware grootte gemaakt. Mijn eerste indruk was gelijk goed. Het geeft totaal geen beknellend gevoel, terwijl ik dat toch een beetje verwachtte vanwege de oppervlakte van 24 tot 30 m2. Er is slim gebruik gemaakt van de ruimte en de hoogte van de woning. Er is berg- en kastruimte onder het bed en de hybride muur tussen de keuken en woonkamer is een geweldige oplossing. De meeste geniale plannen zijn heel simpel”, lacht Marten.

“Dat is eigenlijk in het geval van de Tiny Loft ook zo. Super ingewikkeld is het hybride meubilair niet, maar wel creatief bedacht. Verzin het maar eens! Straks heb ik een eigen balkonnetje op het westen. Ik zie mijzelf al helemaal zitten hier met zonsondergang. Ik zit op de bovenste etage en kan als het goed is precies over het gebouw naast mij heen kijken.” Wat volgens Marten de grootste voordelen van nieuwbouw zijn? “Dat je niet hoeft te overbieden! Maar ook dat het compleet wordt opgeleverd. In mei 2021 heb ik al mijn keuzes gemaakt voor de keuken en de sanitair. Ik hoef straks alleen nog maar mijn koffers in te pakken en te verhuizen. Ideaal!”

Alles wat de stad te bieden heeft, is opeens heel dichtbij.

 Image

 Image

Thuis in Oost

Niet alleen voor zijn werk is Amsterdam Marten’s thuisbasis. “Ik voetbal hier ook en ik heb mijn vaste kroegen hier. Amsterdam-Oost vind ik één van de leukste plekken in Amsterdam, met name de Indische buurt. De verschillende culturele invloeden spreken mij enorm aan. En het is lekker dicht bij de campus. Straks als ik in Cruquius woon is alles wat Amsterdam-Oost te bieden heeft opeens heel dichtbij. En ook in het centrum ben ik vanaf hier heel snel.”

“De Tiny Lofts zijn wat mij betreft een goed antwoord op de vraag naar meer betaalbare woningen in Amsterdam. Ik hoop echt dat dit project als voorbeeld dient voor andere spelers op de woningmarkt. Op deze manier krijgen starters met een eenpersoonshuishouden ook een kans. En mensen met een maatschappelijke functie die zo belangrijk zijn voor de stad, zoals verpleegkundigen, politiemensen en docenten. Ik vind dit een heel positieve ontwikkeling.”

Helaas zijn de Tiny Lofts op Cruquiuseiland uitverkocht. Wel zijn er nog andere unieke concepten, zoals het co-livingproject 2Peer bijvoorbeeld, met een eigen slaap- en badkamer en een gedeelde woonkamer en keuken. Wil jij weten hoe je nog kunt wonen in Cruquius? Je vindt hier een overzicht van het beschikbare woonaanbod, zowel koop als huur. Wil je niets missen? Schrijf jezelf dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox.

close

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Cruquius? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven