Inspiratie van de architect Harry Abels

Inspiratie van de architect: Harry Abels

Stel je voor: wonen en werken binnen de ring van Amsterdam, op een unieke karaktervolle plek aan het water. Onmogelijk? Nee hoor. Cruquius combineert industriële historie met stijlvolle nieuwbouw. In de webserie ‘Inspiratie van de architect’ vertellen de architecten achter Cruquius alles over hun inspiratie voor dit project. In deze aflevering spreken we met Harry Abels van Cruquius 2.2. “In Cruquius kom je terecht op een plek met een rijke Amsterdamse geschiedenis.”

Essentie van het vak

“De essentie van het vak is om proberen te begrijpen wat iemand eigenlijk graag wil”, vertelt Harry Abels over zijn beroep. “Mensen hebben soms moeite om te beschrijven wat eigenlijk nodig zou zijn. Heel vaak beschrijft men wat men al kent. Je kijkt terug en zegt: ‘Zoiets wil ik graag hebben.”

“Dan is het moeilijk om je voor te stellen wat nieuw zou kunnen zijn, maar dat is toch je taak als architect om dat te doen”, vult Abels aan. “Als je dan je opdrachtgever of je publiek, of je bewoners meekrijgt of de gebruikers van je gebouw, dan kun je hele mooie dingen bereiken.”

Onder ‘mooie dingen’ kan zonder twijfel Cruquius 2.2 Sigma worden verstaan – een ontwerp van de hand van Abels en zijn team. Cruquius 2.2 Sigma ligt om de hoek van de natuurspeelplaats die wordt omringd door conceptstores en horeca met terrassen. Een heel bijzondere plek, waar de stad even heel ver weg lijkt. Al is het tegendeel waar. Met 10 minuten fietsen bevind je je al in hartje Amsterdam.

“Architecten werken niet alleen. Hier in dit kantoor ook niet.”

Inspiratie

Waar Abels zijn inspiratie voor dit project vandaan heeft gehaald? “Inspiratie komt uit het alledaagse leven, op straat, in de winkels, tussen de mensen, maar het komt ook uit de literatuur, de beeldende kunst en natuurlijk de architectuurgeschiedenis.”

“Maar ook uit je collega’s”, vindt Abels. “Architecten werken niet alleen, hier in dit kantoor ook niet. In die combinatie van verschillende mensen, interieur-architecten, stedenbouwers, andere architecten ontstaat een concept, een beeld, dat je langzamerhand doorzet. Waarvan je zegt: Dit is de oplossing voor deze plek, voor deze vraag.”

“Cruquius is een plek met karakter. Een plek met kloten.”

Cruquius

Of Cruquius een succes wordt staat voor Harry Abels buiten kijf. “Cruquius wordt zeker een succes”, beaamt hij. “Het is een stuk dat heel lang vergeten is in de stad, dat op een nog onontdekte plek lag. Het is een plek met karakter. Een plek met kloten, zou je kunnen zeggen.”

Hij hoeft niet lang na te denken wat Cruquius onderscheid van andere projecten: “Je komt niet in een totaal nieuw ontworpen wereld, waar geen enkele relatie met de oude geschiedenis is. Je komt terecht op een plek waar lang gewerkt is met een lange Amsterdamse geschiedenis en daar kun je dan gaan wonen.

“Hier voel je de geschiedenis van werken in de stad en leven in de stad”, vult Abels aan. “Het werken in de stad is misschien wel een heel unieke aangelegenheid, omdat er steeds meer mensen wonen in de stad en als gast in de stad komen. Aansluiten bij dat werken is uniek.”

Meer zien? Er verschenen al eerder afleveringen van ‘Inspiratie van de architect’. Abonneer jezelf op ons YouTube-kanaal om geen enkele video te missen en like onze Facebook-pagina.

close

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Cruquius? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven