Image

Het Parool: "Cruquius is aangename woonwijk met gadgetarchitectuur."

In de architectuursectie van Het Parool staat Cruquius in de spotlights. Journalist Jaap Huisman neemt het gebied, en in het bijzonder de wijnsilo's, onder de loep. Lees meer.

“Cruquius was een soort afvalputje in de stad”, zo schrijft Huisman. “Mensen deponeerden daar hun grofvuil, hun asbest, de chemicaliën – en dan was er ook nog de vervuilende verffabriek van Vettewinkel.” Dat Cruquius door toedoen van ontwikkelaar Amvest nu transformeert tot een aangename woonwijk met pakweg tweeduizend woningen, is volgens de journalist in dat licht bezien ‘ongelofelijk’.

“Basisschool de Kleine Kapitein, de komst van een kleine supermarkt en diverse uitbatingen, zijn een levendige toevoeging aan het gebied.”

Daarnaast noemt hij basisschool de Kleine Kapitein, de komst van een kleine supermarkt en diverse uitbatingen ‘een levendige toevoeging’ aan het gebied. Ook The Harbour Club, waar illusionist Hans Klok op dit moment met zijn show ‘VEGAS!‘ optreedt, is volgens de journalist een waardevolle toevoeging. Het enige nadeel dat over het woongebied is te noemen? “Het is wonen langs een doodlopende weg.”

 Image

Wie wat bewaart, heeft wat

Er zijn natuurlijke diverse prachtige woningen op Cruquius te vinden. Eén van de woningen die de aandacht van Huisman snel wist te grijpen, zijn de wijnsilo’s met 360 graden uitzicht over het Oostelijk Havengebied en de Entrepothaven. “De nieuwste attractie van het complex zijn drie wijnsilo’s die onlangs op het dak zijn geplaatst. Wie wat bewaart, heeft wat. De silo’s delen een met vlonders belegd dakterras waarvandaan de hele skyline van Amsterdam zich laat bekijken. Omdat een metalen silo zich lastig laat bewonen heeft LEVS erkers in de wand laten boren, ramen die dankzij een vernuftig elektronisch systeem geopend kunnen worden.”

“Er is slim gespeeld met de ronde buitenkant.”

Over de inrichting van de wijnsilo’s maakt de journalist zich niet zoveel zorgen. “Het moet gezegd: er is slim gespeeld met de ronde buitenkant door de trap daar langs te plaatsen en een vide te boren die vanuit de woonkamer zicht biedt op de leefkeuken beneden”, zo is te lezen. Wil je meer weten over wonen op een rooftop met 360 graden uitzicht over Amsterdam en het Oostelijk Havengebied?

Ga naar de exclusieve website

close

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Cruquius? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven