Inspiratie van de architect Jeroen Geurst

Inspiratie van de architect: Jeroen Geurst

Wonen en werken binnen de ring van Amsterdam, op een unieke karaktervolle plek aan het water: dat is Cruquius. In de webserie ‘Inspiratie van de architect’ laten we de architecten achter Cruquius aan het woord en vertellen zij alles over hun inspiratie voor dit project. In deze aflevering spreken we met Jeroen Geurst van Cruquius 1.1. “Wat Cruquius bijzonder maakt? De verbondenheid met het water.”


Beeldbank

“Als architect heb je een enorme beeldbank in je hoofd, dat is iets eigen aan ons,” vertelt Jeroen Geurst. “Wij kunnen als we met iets bezig zijn ineens iets uit ons hoofd toveren dat we misschien 20 jaar geleden gezien hebben en ineens komt dat zo plots naar voren. Dan denk je: ‘Hé, dat kunnen we gebruiken’ of dat kunnen we gebruiken.”

Een beeldbank die zonder twijfel goed van pas kwam tijdens het ontwerpen van Cruquius 1.1: dankzij de twee L-vormige woongebouwen biedt dit ruimte aan 116 huurappartementen die zijn voorzien van een eigen balkon of terras. Tevens worden er 66 ondergrondse parkeerplaatsen gerealiseerd voor de bewoners.

“Mooi is wat je als architect toevoegt. Het kan geen doel op zich zijn.”

Elitair

Als je Geurst echter vroeger had verteld dat hij aan het roer zou staan van een groots project als Cruquius, had hij je waarschijnlijk niet geloofd. “Ik heb nooit gedacht dat ik architect zou worden. Ik vond dat altijd een beetje een elitair beroep,” geeft Geurst met een lach toe.

Spijt dat hij deze weg in heeft geslagen, heeft hij in ieder geval nooit gehad. “Het is een beroep dat natuurlijk voor ons het leukste beroep is dat je je voor kunt stellen, omdat je echt dingen kan maken. Je hebt enorm veel respons en voldoening van je werk, want als het klaar is kun je ernaar kijken. Je kunt zien hoe het gebruikt wordt. Dus het is een heel tastbaar beroep.”

Geurst benadrukt dan ook de praktische kant van zijn vak. “Het gaat er vooral om dat iets functioneert, dat mensen zich er prettig voelen. En dat het dan nog mooi is, is wat je als architect toevoegt. Het kan geen doel op zich zijn.”

“De verbondenheid met het water is heel eigen aan Cruquius.”

Cruquius

“Als je een woning zoekt, is die woning zelf belangrijk, maar eigenlijk nog belangrijker is in welk gebied je gaat wonen,” weet Geurst. Hij is dan ook trots dat hij meewerkt aan een project als Cruquius “De verbondenheid met het water is heel eigen aan Cruquius.”

“Het is ook iets wat mensen altijd heel erg prettig vinden en waarderen,” vertelt. Geurst. “Mensen willen heel graag aan het water wonen. Het geeft een soort rust. Je laat je gedachten een beetje gaan, kan wat verder weg kijken, hebt een spiegeling.” En dat is zonder twijfel Cruquius.

Meer zien? Er verschijnen wekelijks nieuwe afleveringen van ‘Inspiratie van de architect’. Abonneer jezelf opons YouTube-kanaal om geen enkele video te missen en like onze Facebook-pagina.

close

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Cruquius? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven