studio henk cruquius interview okke

Studio HENK: “Een plek mag mensen ook wel inspireren."

Studio HENK, een Nederlandse meubelontwerpstudio, is in 2013 opgericht door twee broers uit het zuiden van Nederland – architect Xander en bedrijfsstrateeg Okke. De thuishaven van de succesformule? Dat is Cruquius. “We waren allebei verbaasd dat deze plek zolang heeft stilgelegen. Het is een heel unieke plek in Amsterdam.”

Studio Henk

Vanuit een behoefte aan designmeubels die mooi zijn, maar ook praktisch, besloten de broers een collectie tijdloze meubels te ontwerpen die aangepast kunnen worden aan jouw interieur. “We vonden het altijd leuk om samen te klussen en uiteindelijk is hier het idee voor Studio HENK uit voortgevloeid”, aldus Okke. Sinds 2013 is Studio HENK uitgegroeid van een kleine start-up tot een succesvol meubelmerk.

 studio henk cruquius interview okke

Thuisbasis in Cruquius

“Al snel na het oprichten van Studio HENK wisten we dat het lastig zou worden om de meubels te verkopen zonder fysieke locatie waar mensen onze ontwerpen echt zouden kunnen ervaren”, vertelt Okke. Een inspirerende plek die goed bereikbaar was, waren de belangrijkste eisen van het duo. “Toen kwamen we via een bureau in aanraking met Cruquius. We waren allebei verbaasd dat deze plek zolang heeft stilgelegen. Het is namelijk een heel unieke plek in Amsterdam.” Studio HENK heeft sindsdien in verschillende panden gezeten voor het zijn definitieve thuishaven vond aan Cruquiusweg 94C, gelegen met de neus richting de woningen en Entrepothaven.

“We vonden het allebei vreemd dat deze plek zolang heeft stilgelegen. Het is een heel unieke plek in Amsterdam.”

 studio henk cruquius interview okke
 studio henk cruquius interview okke

Internationale ambities

De meubels van Studio HENK omschrijven de twee ook wel als ‘toegankelijk design’. “We zijn ooit begonnen met tafels, maar inmiddels is de meubelcollectie zeer uitgebreid”, aldus Okke. “We maken kwalitatieve meubels, maar we vinden het wel belangrijk om toegankelijk te blijven.” De ontwerpen van Studio Henk zijn inmiddels dan ook niet meer alleen te vinden in hun webshop en showroom in Cruquius, maar ook bij grote retailers in Nederland en België zoals De Bijenkorf en Loods 5. Ook hebben de twee grote internationale plannen.

“Het gevoel van een gebied is heel belangrijk.”

“We willen graag internationaal uitrollen”, vertelt Okke. “We zijn al hard op weg om onszelf internationaal te positioneren. Zo hebben we aan verschillende internationale beurzen deelgenomen en staan ook voor 2019 en 2020 weer verschillende beurzen op de planning, zoals Maison & Objet in Parijs en IMM in Keulen. Wellicht dat we bij de uitbreiding van het bedrijf ons kantoor zullen moeten verhuizen om meer personeel te kunnen aannemen, maar de showroom zal als het aan ons ligt in Cruquius blijven.”

 studio henk cruquius interview okke

Dat de twee het Cruquiusgebied een warm hart toedragen, mag dan ook duidelijk zijn. “Het gevoel van een gebied is heel belangrijk”, vindt Okke. “We hebben er bewust voor gekozen om niet middenin het centrum te zitten. We vinden het belangrijk dat een plek goed bereikbaar is, maar het mag mensen ook wel inspireren.” Cruquius voldoet volgens de twee aan al deze eisen. Okke: “Het is een ruw, industrieel gebied, vlakbij het water met veel faciliteiten. Dit in combinatie met de vele andere creatieve bedrijven die zich hier hebben gevestigd, maakt dit een heel inspirerende plek.”

Ben jij ondernemer en wil jij ook jouw stempel drukken op Cruquius? Van horeca-ondernemer, zzp’er tot ondernemers in de creatieve maakindustrie met 100 man personeel – en alles wat er tussen zit: je bent welkom op dit prachtig stukje Amsterdam. Je vindt hier meer informatie.

close

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Cruquius? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven