Image

Tweede leven voor oliefabriek Insulinde

 

Dat Cruquiuseiland een indrukwekkende historie heeft, hoeven we jou natuurlijk niet meer te vertellen. Deze historie wordt binnen Cruquius gekoesterd, met als laatste wapenfeit de herbouw van het markante hoofdkantoor annex woonhuis van NV Oliefabrieken Insulinde. Het gebouw (aan de Cruquiusweg 83D in Amsterdam) is herbouwd naar het origineel uit 1919.

Even terug naar het verleden. De NV Oliefabrieken Insulinde produceerde in Nederlands-Indië kokosolie die van 1913 tot 1922 vanuit het plaatsje Banyuwangi op Java naar het Cruquiuseiland werd verscheept. Vanuit een pompengebouw werd de spijsolie hier uit de schepen voor opslag overgepompt naar een ketelhuis. De verdere distributie, naar bijvoorbeeld margarinefabrikanten, werd geregeld vanuit ‘Huisje Insulinde’, het hoofdkantoor annex woonhuis.

Door het gebrek aan spijsoliën in de Eerste Wereldoorlog kon bedrijf een stormachtige groei doormaken. Op zijn hoogtijdagen had het zelfs een eigen vloot en vestigingen in Amsterdam, New York en San Francisco. Door de plotselinge dood van de oprichter Boudewijn Streefland ging het bedrijf in 1922 weer ten onder.

Nieuwe bestemming

Cruquius is het laatst onontgonnen eiland in het Oostelijk havengebied van Amsterdam. Het verouderde bedrijventerrein transformeert enorm. Behalve de nieuwe gebouwen worden de oude historische gebouwen gerestaureerd. Met de NV Oliefabrieken Insulinde als recent voorbeeld.

Hoewel het pand behoorlijk verzakt en vervallen was, werd besloten het pand – in het hart van Cruquius – te renoveren. Afgelopen 18 oktober is het feestelijk heropend. In ‘Huisje Insulinde’ is inmiddels de Amsterdamse bierbrouwer Bruut Bier gevestigd. Het oude pompenbouw en ketelhuis wordt nog gerenoveerd én rond deze gebouwen wordt een park met speelplek ingericht.

Mooi detail: het tegeltableau van ‘NV Oliefabrieken Insulinde’ is behouden gebleven en weer teruggeplaatst op de gevel. Nieuwsgierig? Kom gewoon even kijken en wie weet – bestel een biertje. Nieuwsgierig welk woningaanbod er is? Dat kun je hier bekijken!