Image

Duurzaam Cruquius

Een van de pluspunten van nieuwbouw op Cruquius is duurzaamheid. Zo zijn de appartementen bijzonder goed geïsoleerd, bieden platte daken ruimte voor zonnepanelen en een wateropslag, waarmee elektriciteit wordt opgewekt.

Maar een van de belangrijkste stappen op het gebied van duurzaamheid zijn toch wel de WKO-installaties waarop de appartementen in de nieuwe stadswijk Cruquius zijn aangesloten. De WKO-installatie biedt duurzame warmte in de winter en zorgt voor aangename verkoeling tijdens de warme zomermaanden.


 Image

WKO: Warmte Koude Opslag

Waar WKO voor staat? Het is de afkorting van Warmte Koude Opslag, deze installatie zorgt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Onder duurzaamheid en milieubewuste maatregelen is de WKO-installatie al enige tijd aan een opmars bezig. En dat is niet zo gek, want een WKO-installatie benut de bodemenergie en is daarmee een duurzame oplossing waarmee het verbruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking fors terug wordt gedrongen. Dat vinden we belangrijk, want we willen zo duurzaam mogelijk bouwen.

Hoe werkt een WKO-installatie?

In een WKO-installatie wordt het water in de dieperliggende bodem benut als opslagcapaciteit. Het warmteoverschot in de zomermaanden wordt – door het koelen van de gebouwen – opgeslagen in de bodem. In de winter wordt opgeslagen warmte weer benut en met warmtepompen omgezet in bruikbare warmte voor de gebouwen. Vervolgens wordt het afgekoelde water opgeslagen in de bodem, zodat hiermee in het zomerseizoen weer gekoeld kan worden.

Mede-eigenaar

Uniek aan de WKO-installatie in de stadswijk Cruquius is dat de meeste kavels, en daardoor de meeste kopers, via de Vereniging van Eigenaren (VVE) mede-eigenaar worden van deze WKO-installatie. Kopers zijn straks dus, afhankelijk van de kavel, mede-eigenaar van een comfortabel en luxe systeem dat robuust en bedrijfszeker is. In onderstaande video wordt dit concept op een heldere manier uitgelegd.

Er is een duidelijke grens tussen de collectieve WKO-installatie en de installatie in je eigen appartement. Je wordt op basis van het koopcontract van de woning eigenaar van de installatie in je appartement. Dit is het onderste deel van deze installatie, dit vanaf de afleverset, ook wel Dries-Box genoemd. Deze bevindt zich in de technische berging in je appartement. Het bovenste deel van de afleverset behoort tot de collectieve WKO-installatie, waarvan de VVE al dan niet eigenaar is.

close

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Cruquius? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven