levs architecten

Architect Surya Steijlen over De Loods

LEVS architecten is gevestigd op de Cruquiusweg in Amsterdam. Dat ze actief zijn in het gebied, verrast je vast niet. Maar buiten de projecten waarvoor ze gevraagd zijn door de ontwikkelaars, nemen ze ook wel eens zelf het initiatief. Zo was het bij De Loods, blijkt als we Surya Steijlen spreken. Zelf architect en associate bij LEVS.

 levs architecten

“We zagen kansen om met behoud van de originele bouwvorm ontzettend luxe lofts te maken.”

“De oude Remepa-loods passeerden we dagelijks”, vertelt Steijlen. “Op een dag werden er hekwerken om het pand geplaatst en ging de grijper erin. We waren het er gelijk over eens: zonde! Dit beeldbepalende gebouw kon niet zomaar verloren gaan. We zochten uit wie de eigenaar was en zetten onze ideeën op papier. We zagen kansen om met behoud van de originele bouwvorm ontzettend luxe lofts te maken. Amvest omarmde de plannen en samen zijn we verder invulling gaan geven aan het geheel. De Loods is het resultaat.”

Als Surya begint te vertellen, benadrukt hij eerst dat hij het verhaal vertelt, maar dat bij LEVS altijd in teamverband wordt gewerkt en dat partners Adriaan MoutJurriaan van Stigt en Marianne Loof ook nauw bij het ontwerp van De Loods betrokken geweest. “Samen ontwerpen maakt een plan beter!”, weet Steijlen.

Oude materialen verwerkt in het ontwerp van De Loods

Omdat op tijd besloten werd dat de Remepa-loods een nieuw leven zou krijgen, zijn de oude spanten opgeslagen in een loods op het eiland. Straks zijn de spanten in elke loft zichtbaar. Niet alleen maar in de nok, maar door het hele huis. Surya legt graag uit hoe het ontwerp tot stand is gekomen en hoe het gebouw in elkaar zit. “De vorm van het gebouw lag vast. We hebben alleen de lichtstraat iets verhoogd, zodat we drie volledige woonlagen konden creëren.”

“Het open karakter in combinatie met de grote raampartijen en industriële elementen zorgen voor de sfeer van een oude loft.”

Verder zijn ze van binnenuit gaan ontwerpen. Steijlen: “Ondergronds parkeergelegenheid realiseren was op deze plek geen optie, maar we wilden wel de luxe van 2 of 3 eigen parkeerplaatsen aanbieden. Dus hebben we het parkeren in het hart van het pand opgelost.” Via de loodsdeuren kom je de beveiligde en afgesloten stallingsgarage inrijden en vervolgens bereik je binnendoor je huis.

“Er is trouwens ook nog een entree aan de straatzijde”, vult Steijlen aan. “Het parkeerdeel hebben we zo bescheiden mogelijk gemaakt in hoogte, zodat de rest van de ruimte aan de woningen toebedeeld kon worden. Rond de parkeerplaatsen zijn de appartementen trapsgewijs opgebouwd. Binnen zorgt dat voor een prachtig watervaleffect en een optimale verbinding tussen alle woonlagen. Het open karakter in combinatie met de grote raampartijen en industriële elementen zorgen voor de sfeer van een oude loft.”

“We hebben een basis gelegd en doen prachtige inspiratievoorstellen, maar als koper ben je helemaal vrij om hier je eigen draai aan te geven.”

Alle vrijheid in indeling

Ook in materialisatie is het industriële karakter van de voormalige Remepa Loods teruggebracht. Steijlen: “De loods is opgebouwd uit stoer metselwerk en de grote raampartijen hebben zwarte stalen kozijnen. Deze enorme ramen kunnen op de begane grond trouwens als een harmonica worden opengevouwen, waardoor het nisje voor de deur onderdeel wordt van je leefkeuken, werkplek of woonkamer. Dat nisje voor je huis kun je afsluiten met een stijlvol vormgegeven hekwerk, waardoor je veilig de harmonicawand kunt openen, zonder dat je een oogje in het zeil hoeft te houden. Ja, ik noem heel bewust allerlei functies, want deze lofts delen bewoners zelf in. We hebben een basis gelegd en doen prachtige inspiratievoorstellen, maar als koper ben je helemaal vrij om hier je eigen draai aan te geven.”

“De loftwoningen bieden privacy zonder een opgesloten gevoel te hebben.”

Genieten op de patio

Dit is overigens niet de enige plek waar bewoners van De Loods buiten kunnen zijn. Steijlen: “Er is ook een patio op de bovenste verdieping. Deze heeft aan één zijde een glazen wand waardoor je dwars door het huis kijkt tot aan de straat. Hier zit je dus in alle privacy, zonder een opgesloten gevoel te hebben.”

“De woningen hebben extra ramen in de zijgevel, zodat je overal kunt genieten van het mooie uitzicht.”

Wonen en werken in één

Op de kop van het gebouw, aan de havenkant, komen twee woon-werklofts. Deze woningen hebben extra ramen in de zijgevel, zodat je overal kunt genieten van het mooie uitzicht. Surya: “Je kunt een woonhuis maken met 3 of 4 slaapkamers en hier met je gezin gaan wonen. Of geniet lekker met z’n tweetjes van een fantastische loft op een heel gave plek in Amsterdam. De kantoor- of praktijkruimte van deze lofts hebben een eigen adres en een eigen entree. In het werkdeel kunnen bewoners – indien gewenst – nog een entresol maken van wel 40 m². Kortom, De Loods biedt voor elk wat wils.”

close

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Cruquius? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven