Image

Van afvalloods naar loftwoning

De Loods

Op de plek van De Loods, aan de Cruquiusweg,  stond een oude afvalloods van Remepa, gebouwd in 1959. Dit historische pand is in ere hersteld door het gebouw opnieuw op te bouwen en te reconstrueren, met behoud van het industriële karakter. De oude afvalloods is getransformeerd in een uniek woongebouw met acht loftwoningen van 140 tot 200 m2. Historie en moderne architectuur ontmoeten elkaar op deze mooie plek op Cruquiuseiland.


 Image

 Image

 Image

 Image

Industrieel verleden

De karakteristieke loods, halverwege de gebogen Cruquiusweg, werd in 1959 als magazijn gebouwd en tot medio 2015 door Remepa gebruikt als afvalloods. Net als andere historische gebouwen op Cruquiuseiland heeft De Loods een rijk, industrieel verleden. Een van de belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp van architectenbureau LEVS was het in zicht houden van de staalconstructie. Dat maken de acht luxe loftwoningen in De Loods extra bijzonder.

 


 Image

Karakteristieke elementen

Het meest typerende van het gebouw is de contour met een hoofdbeuk en puntdak en aan weerszijden twee lagere zijbeuken. De constructie van stalen spanten met de vakwerkliggers, de bakstenen buitengevels en de lichtstraten zijn de karakteristieke elementen. Het was niet mogelijk om de oude afvalloods te behouden, daarom is de loods gereconstrueerd. De Loods is dus volledig nieuwbouw, maar wel met het stoere, historische karakter van het origineel.

close

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Cruquius? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven